Home Journey Myers-Briggs Type Indicator: Ontdek je persoonlijkheidstype

Myers-Briggs Type Indicator: Ontdek je persoonlijkheidstype

by Debbie
2,9K views
Myer Briggs Type Indicator

Vind je het leuk om meer over jezelf te weten te komen? Wat je beweegt? Hoe je reageert op bepaalde situaties en welk beroep goed bij je past. Bij al deze vragen kan de Myers-Briggs Type Indicator goed bij helpen.

Myers-Briggs Type Indicator ( MBTI )

Hoewel het geen wetenschappelijk onderbouwde theorie is wordt de Myers Briggs Type Indicator veel gebruikt in het bedrijfsleven of bij coaching. Ik heb met deze theorie kennis gemaakt doordat ik zelf een coachingstraject heb gevolgd tijdens mijn werk en heb er veel aan gehad. Omdat het veel duidelijk maakt over jezelf, je positieve en minder aantrekkelijke eigenschappen en wat je hieraan kunt doen.
De Myers-Briggs Type Indicator is een systematiek om de verschillen in persoonlijkheid van mensen te classificeren. Het model is ontwikkeld door Katharine Cook Briggs en haar dochter Isabel Briggs Myers op basis van theorieën van Carl Gustav Jung over psychologische typeringen. Er zijn maar liefst 16 verschillende persoonlijkheidstypen en deze zijn weer verdeeld in vier groepen:

  • de gerichtheid op de omgeving: extraversie of introversie
  • de manier van waarnemen: sensing (via observatie) of intuition (intuïtitief),
  • hoe maakt men een besluit? : thinking of feeling
  • de wijze van ‘werken‘: judging (gestructureerd) of perceiving (spontaan en flexibel)

Myer Briggs Type Indicator

INFP Persoonlijkheidstype

Ik heb de Myers-Briggs test een aantal jaren geleden gedaan en nog steeds wanneer ik de test opnieuw maak komt hetzelfde persoonlijkheidstype er uit. Ik heb een INFP persoonlijkheidsprofiel. Wat houdt dit precies in?

INFP-persoonlijkheidstypes leven graag in overeenstemming met hun normen en waarden en willen graag inzicht in wat voor anderen werkelijk belangrijk is. INFP types vinden het leuk om creatieve oplossingen voor problemen te bedenken en zetten zich graag in voor zaken waarin ze geloven. Ze vinden het leuk om anderen te helpen zich persoonlijk te ontwikkelen en te groeien. INFP’s krijgen voldoening door anderen te helpen zich te ontwikkelen en te leren. Ze uiten hun creativiteit via schrijven en beeldende kunst. Ze vinden het prettig werk te doen dat betekenis heeft en samen te werken met mensen die hun normen en waarden delen. INFP’s kiezen vaak voor beroepen in de hulpverlening of persoonlijke ontwikkeling of voor een bestaan als schrijver of kunstenaar. (bron: eu..themyersbriggs.com)

Myers Briggs Persoonlijkheidstype

Introvert of extravert persoonlijkheid

I = Introvert: Hierbij gaat het om waar je energie van krijgt. Is dit in een omgeving met mensen of ben je liever alleen? Waarvan krijg jij energie? In mijn geval scoor ik introvert, dit betekent dat ik graag alleen ben omdat ik op die manier mijn energie niveau kan beheersen en mijzelf weer op kan laden. Ben je het liefst onder de mensen en/of vind je het leuk om regelmatig met ( veel ) vrienden af te spreken dan scoor je waarschijnlijk een E, van Extravert.

N= Intuitief: Een INFP persoonlijkheid is creatief en zit vol met ideeen. Een gevoelsmens die wat meer op de achtergrond aanwezig is. Mensen met een Intuitieve persoonlijkheid zullen niet zo snel hun achterste van de tong laten zien en zijn wat meer op zichzelf. Ze hebben een grote verbeeldingskracht en trekken sneller conclusies op basis van hun voorgevoel.

Feeling en Perceiving

F=Feeling: Een persoonlijkheidstype met F van Feeling in haar profiel kan zich goed verplaatsen in anderen en heeft een zachtaardig voorkomen. In relaties streeft dit type naar harmonie en een positieve omgang met anderen en is meelevend. Ik werk graag met mensen en hoop dat ik mij goed kan verplaatsen in de ander. Soms speelt mijn ‘bescheidenheid’ wel op, omdat het ook een valkuil kan zijn en dat ik te weinig ruimte in neem. Herkenbaar?

P=Perceiving: ” Perceivers” besteden meer tijd aan het opnemen van informatie, zijn flexibel en blijven open voor nieuwe ervaringen. Zij stellen beoordelen, evalueren en beslissingen nemen uit. Judging” of “Perceiving” is gewoonlijk de manier waarop we met de buitenwereld omgaan. De andere regelt onze innerlijke wereld. “Judgers” houden van plannen, organiseren, voorbereid zijn, beslissingen nemen, en voltooien dingen op tijd. Nee, ik herken mijzelf 100% in een ‘Perceiving’ personality.

Myers-Briggs Persoonlijkheidstypen

Leer jezelf kennen

Wanneer je bekend bent met je persoonlijkheidstype gaat er een wereld voor je open. Er zullen veel dingen zijn waarin je jezelf herkent. Er is veel te vinden over de 16 verschillende persoonlijkheidstypen. Over jouw waarden en normen en hoe jij naar de wereld kijkt. Ik vind het in ieder geval enorm interessant. Wil jij eens een test maken? Mijn favoriete websites hiervoor zijn: 16 personalities.com en droominfo.nl .

Ben jij al bekend met de Myers-Briggs Persoonlijkheidstest? Ik ben benieuwd!

Liefs Debbie

Spread the love

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00