Home Happiness Zweden Kringloop Shoppen

Zweden Kringloop Shoppen

by Debbie
1,6K views
Zweden Kringloop Shopping

Zweden is een land met een kringloop en recycle cultuur. En dat is natuurlijk hartstikke leuk! Ik wist dit niet maar na diverse blogs gelezen te hebben voordat ik samen met mijn lief naar Zweden afreisde werd ik steeds enthousiaster. Mijn kringloophart maakte een sprongetje van geluk. Maar dat het zo leuk zou zijn had ik niet verwacht. Nieuwsgierig geworden naar mijn kringloopavonturen? Lees dan gezellig mee.

We verbleven een midweek in het stadje Jonköping in het landschap Småland, een gebied Zuid Westelijk gelegen in Zweden. Småland bestaat vooral uit glooiende heuvels bezaaid met meren en bossen. De bekende Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, auteur van onder meer Pippi Langkous en komt uit deze streek. Hier vind je ook de typisch steenrode houten huizen met prachtige tuinen vol met appelbomen.

Zweden Kringloop Borduren

In elk dorp of stad in Zweden een kringloop

Ik had mijn voorwerk gedaan en alle kringlopen opgespeurd die in de buurt van Jonköping te vinden waren. En dat zijn er heel veel! Alleen al in het plaatsje Jonköping zijn er maar liefst 14. Onmogelijk om allemaal te bezoeken. In het centrum vond ik een paar leuke: Busfrö Secondhand Butik en PMU Second Hand. Het is ontzettend leuk om een kringloop te bezoeken omdat de meeste kringlopen er mooi en verzorgd uitzien en er interessante spullen te koop zijn. Door mijn reis naar Zweden heb ik een nieuwe hobby gevonden maar daarover later meer. De gemiddelde prijs voor de producten ligt wel wat hoger dan in Nederland maar ik moet zeggen dat de kwaliteit van de spullen ook meestal wel wat beter is.

Kringloop midden in het centrum van Jonköping

Erikshjälpen Second Hand Butik Kringloop

Verreweg mijn favoriete kringloop keten is Erikshjälpen. Een kringloop opgezet zoals wij deze ook in Nederland kennen. Sociaal en bewogen door het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en inzet voor landen in de Derde Wereld. De kringlopen van Erikshjälpen vind je bijna in elke stad of dorp in het district Småland.

Erikshjalpen Second Hand Jönköping
Van de buitenkant een gewone kringloop maar wat een mooie spullen!
Erikshjalpen Second Hand Butik
Netjes gestyled bij kringloop Erikshjalpen
Wanneer ik in Zweden zou wonen ging deze mee naar huis!

RodaKorset Second Hand Batik Huskvarna

We bezochten het plaatsje Huskvarna en namen even een kijkje bij een kringloop van het Rode Kruis. Een kleine kringloop met ontzettend aardige medewerkers. Sommige dames spraken geen Engels maar dat was in het contact helemaal geen probleem. Uiterst vriendelijk en welwillend werden we geholpen. Tijdens onze reis hebben we eigenlijk alleen maar vriendelijke mensen ontmoet, dat Zweden stug zouden zijn kan dus meteen de wereld uitgeholpen worden.

Er wordt veel geborduurd in Zweden

Het plaatsje Huskvarna is niet zo interessant. Het is een arbeidersdorp waar wat meer sociale ongelijkheid heerst. Dat merk je meteen wanneer je op straat loopt. ( Huskvarna is bekend om de fabriek waar gereedschappen en naaimachines worden gemaakt). De natuur en de omgeving is prachtig maar ik zou naar een andere stadje doorrijden, er zijn er genoeg!
De kringloop van het Rode Kruis in Huskvarna is wel een aanrader en daar vond ik een prachtig borduurwerk die mee ging naar huis. Ook hier troffen we wederom hartelijke en vriendelijke dames die ons met veel plezier hielpen.

Mooi servies in overvloed
In elke kringloop vind je een plekje waar je een Fika kunt doen. Dit betekent een kopje koffie met wat lekkers nuttigen.

Borduren – Broderi

Net zoals in Nederland wordt er in Zweden veel geborduurd. Vanuit de folklore en klederdracht maar ook als hobby. Dit zie je ook terug in de kringloopwinkels waar je veel borduurwerken kunt bewonderen. Sowieso is er veel textiel te vinden, denk hierbij aan lapjes stof, tafelkleden en gordijnen. Misschien kwam het doordat ik ontspannen op vakantie was en voor mij veel dingen nieuw waren, maar zoals ik al vertelde vond de kwaliteit van de spullen die ik in de kringlopen zag beter dan in Nederland. Sowieso is het ontzettend leuk om op zoek te gaan naar echte kringlooppareltjes.

Borduurwerk Kringloop Zweden
Fijn borduurwerk
Zweden Kringloop Shoppen
Borduurwerk met een hoog seventies gehalte

Met heel veel plezier kijk ik terug op onze reis naar Zweden. We hadden een extra koffer mee genomen zodat we alle aankopen met een gerust hart mee konden nemen. Wanneer je van een bezoek aan de kringloop houdt kun je in Zweden je hart ophalen. Houdt google bij de hand en tik de zoekterm seconhandbutiker in en vind de vele kringloopwinkels bij jou in de buurt. Zweden is een prachtig land en wij gaan zeker volgend jaar terug om te genieten van het landschap, de mensen, de sfeer en natuurlijk het kringlopen. Ook heb ik een nieuwe hobby gevonden, ja, jullie raden dit waarschijnlijk al: borduren! Door alle mooie borduurwerken die ik in Zweden heb gezien kreeg ik hier ontzettend veel zin in. Ook dit is een leuke herinnering aan het mooie Zweden.

Spread the love

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00